Portugalia nie byłaby Portugala bez tego dania - Bacalhau à Brás!
400 g solonego dorsza (bacalhau)
4 duże ziemniaki
1 duża cebula
3–4 ząbki czosnku
5–6 jajek
Oliwa z oliwek (do smażenia)
Sól i świeżo zmielony pieprz
1 liść laurowy
Garść czarnych oliwek
Natka pietruszki (dużo, świeżej!)
Opcjonalnie: mleko do moczenia dorsza
Zacznij od namoczenia solonego dorsza w zimnej wodzie przez 24–48 godzin, kilka razy zmieniając wodę. Następnie odsącz rybę, usuń skórę i ości, a mięso porwij na cienkie paseczki. Obierz ziemniaki, pokrój je w bardzo cienkie słupki i usmaż na złoto, po czym odsącz na papierze. Rozgrzej oliwę na patelni, wrzuć pokrojoną cebulę, czosnek i liść laurowy, a gdy cebula stanie się szklista, dodaj dorsza i smaż jeszcze kilka minut. Dodaj usmażone ziemniaki i wymieszaj wszystko razem. Roztrzep jajka, dopraw je solą i pieprzem, wlej na patelnię i smaż do momentu, aż jajka się zetną, ale całość pozostanie kremowa. Przed podaniem posyp danie natką pietruszki i udekoruj oliwkami, serwując od razu na gorąco.
Bom apetite!