Dakos to tradycyjna kreteńska przystawka, która stanowi esencję kuchni śródziemnomorskiej. Podstawą dania jest suchy jęczmienny suchar zwany „paximadi”, który najpierw lekko się zwilża wodą lub oliwą.
Na suchar układa się startą dojrzałą pomidorową pulpę, a następnie kruszy się na wierzch lokalny biały ser – najczęściej mizithrę lub fetę. Całość obficie polewa się oliwą z oliwek i posypuje świeżym oregano, czasem też oliwkami lub kaparami. Dakos jest niezwykle prosty, ale bardzo sycący i pełen świeżych, naturalnych smaków. Zyskał popularność nie tylko na Krecie, ale i w całej Grecji, szczególnie jako szybka przekąska na upalne dni. W tawernach serwowany jest zarówno jako przystawka, jak i lekki lunch do ouzo lub białego wina. Uważa się, że dakos symbolizuje prostotę i zarazem bogactwo kreteńskiej kuchni. Jego kolory i aromaty natychmiast przywołują klimat letnich, greckich wakacji.